amalka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O našich

...Že som ešte dieťa a takéto veci si majú vyriešiť bez toho, aby mi o tom rozprávali. Teraz som už väčšie dieťa a je to stále rovnako...
Po dlhšom čase som opäť prišla pozrieť našich domov. Majú sa rovnako. Alebo lepšie? Horšie? Neviem. Aj keď sú to ľudia, ktorých predsa len poznám najdlhšie, stále mi robí problém zistiť, čo si vlastne myslia. Samozrejme, že to, čo si myslia o mne, mi dávajú patrične najavo ("Nechoď do tej Bratislavy, otehotnieš a zdroguješ sa tam!")

Ale čo vlastne prežívajú oni? Ako mladšiu dcéru ma nikdy nechceli zaťažovať svojimi problémami. Ich prácou, vzťahmi... Nič také sme spolu nerozoberali. Možno je to aj moja vina, lebo keď si ma mama, keď som mala asi 13 rokov, posadila, aby mi oznámila, že nemôžem ísť na výlet, lebo nestíhajú platiť účty, sebecky som jej odpovedala, že síce chápem, prečo na ten výlet nepôjdem, ale nech ma už nikdy svojimi finančnými problémami neotravuje. Že som ešte dieťa a tieto veci si majú vyriešiť oni.

Tak po mňa prišiel otec, ako vždy, na stanicu. V aute, ako vždy, mi povedal zopár naučených vtipov, takže som už presne vedela, kedy sa mám zasmiať. Cestou výťahom sme si zanadávali na počasie, ako vždy, a dvere nám otvorila mama, ktorá mi vtlačila pusu na čelo s tým, že môj najobľúbenejší obed mám na stole... Áno, ako vždy.

Potom sme sa rozliezli každý po svojom. Otec ku počítaču v obývačke, mama ku telke v spálni a ja som notbúkovanie zajedala vyprážaným syrom v šunke na balkóne. Tak to vyzeralo aj ďalšie tri dni (syr som vymenila za soté, palacinky a cestoviny)... Ale stále som nezistila, čo prežívajú... 

Feelings | stály odkaz

Komentáre

  1. Amalka,
    mozno sa ostychaju svojej dospelacky, mozno sa boja, ze im das znova najavo, ze Ta ich problemy nezaujimaju, urcite by ich potesilo, keby si prisla za nimi a poprosila ich, aby si s Tebou sadli ku stolu a porozpravali sa, co maju nove, ako sa im dari, ako sa citia, viem, ze tuzia rozpravat sa s Tebou - o Tebe, o nich, o Vas...skus to...
    publikované: 15.06.2010 13:56:08 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ja nechapem,
    preco tu Sob este nema otvorenu poradnu:-)by som si zasla po radu ja ja...napr.ma aktualne trapi,ze ake lepidlo mi bude spolahlivo drzat na stene material "drevo".a tych kombinacii,ze aky zakladny povrch versus nalepeny povrch mam zahadnych viac.je dolezite to vediet,lebo ked to drbne,tak to nebude dobre,veru:-)
    publikované: 15.06.2010 15:03:35 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Bonka:)
    len si rob zo mna srandu:)
    som mama , pisem o tom, co by potesilo mna, keby bola Amalka mojou dcerou...je dolezite vediet, citit, ze sme si s detmi blizki, aj ked su davno dospele a ziju si svoj samostatny zivot...nestratit to pekne, co nas spaja, nadalej vediet o sebe, svojich radostiach i problemoch, pomahat si, ak je to potrebne...
    publikované: 15.06.2010 15:39:36 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. sobka,
    vsak to vyzera,ze si robim prcu,ale si nahodou nerobim:-)vlastne nahodou trosucku hej,lebo ja si vzdy robim:.-)lenze napisala si to tak dobre,mudro,ludsky,ze mi nedalo prejst to bez povsimnutia:-)
    publikované: 15.06.2010 15:41:57 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Bonka:))
    vsak Ta uz trosku poznam, nie?
    :))))
    publikované: 15.06.2010 15:44:16 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. sobka:-))
    vsak kto by skusil povedat,ze nie?:-)...cim to je,ze sa vzdy stretavame tam,kde je nejaka zranica?:-)) ked sme uz pri tom,moze sa grenadir stvorit aj z inych cestovin ako z fliackov?napriklad spiralok?
    publikované: 15.06.2010 15:52:43 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Bonik,
    grenadir som robila len asi 2x za zivot, podla mna tam mozes dat akekolvek cestoviny, pre mna treba pridat aj pekne prerastenu oravsku slaninku, ked uz sme pri tej zranici:)))
    publikované: 15.06.2010 16:06:57 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Nechcem sa pchať
    do zasvätenej debaty medzi štyrmi očami, ale keďže som hladná, zaujalo ma to jedlo, čo sa tu spomína. Ja granadír nikdy nerobím z fliačkov. Vždy len zo špirálok, kolienok a iných.

    Skús to tak, je to mňam.
    Mňam. Hlad

    publikované: 15.06.2010 16:10:39 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Lalalka, vitaj:)
    sest oci je viac, najma, ked tie 5 a 6 vedia dobre varit:))
    publikované: 15.06.2010 16:14:26 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ano,sihlasim,
    teda suhlasim,uz od hladu asi silham so sobikom,najma ked taketo vyborne rady rozdavas.tak kaslem na fliacky,spiralky a rozne ine tvary mam.akurat mam malicke zemiaky,kto to ma skrabat?(to je ale blba otazka,lebo je jasne,ze ja,bue)
    publikované: 15.06.2010 16:50:29 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Vďaka za uvítanie :)
    nejako extra slávne kuchárča nie som, ale rada mám jedlo od cesta, hocičo radšej od cesta ako z mäsa, ja vlastne ani neviem asi prakticky urobiť rezeň. Len teoreticky.

    Ale tie dnešné reštauračné kakaové slíže neboli teda až také terno :Ջ
    Nech, domov to istí :)
    Cestou domov musím trochu zmierniť hladný výraz :პ
    Musím prísť na iné myšlienky :ჵ
    publikované: 15.06.2010 16:52:34 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. radsej sa nejdem chvalit, co vsetko som pojedla
    len tak na ilustraciu - paprikovy lalok, pecenovku, spisske parky...piskotovu roladu,...
    drobne zemiaciky su idealne na pecenie v rure...staci ich umyt, osolit, pridat cesnacik, rascu...
    publikované: 15.06.2010 16:59:37 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Amálka,
    mám taký pocit, že tvoji rodičia žijú vedľa seba a predsa nie spolu. Otec by s tebou taký, o ničom rozhovor, asi neviedol, keby mal viac informácií o vašej rodine.
    A súhlasím so SoB, aby ste pri jedení viedli rozhovor., lebo si ľudia viac dávajú pozor na vychutnávanie jedla, ako na kontrolovanie jazyka a sú viac otvorenejší. Cítim napätie, ale môžem sa mýliť
    publikované: 15.06.2010 17:54:57 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. a mala si dnes hamburger?
    nemala,tak ticho!:-)ja ticho byt nemusim...
    namiesto grenadiru idem robit gulas.ide to vobec bez cesnaku?ten nemali.a jeden kutilsky a jeden kuchynsky obchod/y mi bohate stacili,uz by som nesla von ho znanat,ani kebyze mam robit cesnakove hrianky
    publikované: 15.06.2010 18:25:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. hamburger nie:)
    ten som mala asi 2x v zivote, gulas je dobry aj bez cesnaku, daj leco:)))
    publikované: 15.06.2010 18:32:09 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. a ja som mala 3
    a nie v zivote,ale dnes.a ich ich nijako zvlast nelubim,ale kedze je to hotofka.... leco nemam,za to mam cibulu,papriky a rajciny...tak mi pls odobri postup.najprv spenim cibulu,pridam maso a nakoniec zeleninu a este viac na koniec h2o. ak neporadis odborne,tak podla odhahu niekedy v tom procese prisypem papriku....ano?
    publikované: 15.06.2010 18:40:39 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Bonik:)
    mletu papriku sypem na masko, gulasik, to bude u Vas nieco uzasne, hned by som sla, hoci som prejedena...
    publikované: 15.06.2010 18:48:34 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. tak to prr,
    kym moje jedlo nie je hotove,nikdy sa dopredu neda povedat,ze bude nieco uzasne.lebo to sa nevie.uz sa stalo,ze aj nebolo:-)u nas su gulasovi specialisti,ja som sa nikdy neprofilovala ako gulasovy expert,ale zatial mi vzdy uzasne vysiel,az som sa sama divila,ako je to mozne,ked predsa do gulasu len amatersky fusujem.by som ta niekedy chcela zazit,pochvali si viem predstavit,ale chcela by som zazit ofrflanie,keby som nieco excelentne zmrvila.totizto,ked sa od smiechu valam po zemi,ta kritika mi njak vobec nevadi...:-)
    publikované: 15.06.2010 18:56:22 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. jeeej, to by som sa pridala
    i ja sa rada smejem, ked nieco super zmrvim...co pizzu, este si neskusala?
    publikované: 15.06.2010 19:06:34 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. S+B,
    mňa sa okolie pýta, či mi šibe, keď sa dívam na monitor, mám brečku na tvári od omietky a sĺz a zároveň rehot
    publikované: 15.06.2010 19:46:48 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  21. bonnie,
    prepáč, ja zas novú inšpiráciu. Moja jedna zo susied robí guláš v rúre. Všetko dá do jedného hrnca , strčí do rúry a o nič sa viac nestará.
    publikované: 15.06.2010 19:48:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Vas, anooo
    tento recept mi nedavno dosiel mailom, este som neskusala, ale coskoro sa nan vrhnem...
    i ked moja rura uz ma najlepsie casy za sebou, dam jej este sancu, snad ukaze, ze este nie je suca do stareho zeleza...
    publikované: 15.06.2010 19:54:21 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. vas,sob,
    to ma zaujima,znie to jednoducho,vsetko hodit do hrnca a len bachnut do truby?neprihori to?
    ozaj,cim zahustujete gulas?
    publikované: 15.06.2010 22:06:44 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Bonik, sice neskoro...

    gulase zahustujem struhanym zemiakom, pripadne cibulou-
    Tu je recept na gulas z rury:

    Suroviny: 1 kg bravčové plece 3 cibule 5 strúčikov cesnaku 2 ČL gulášového korenia 3 PL sladkej papriky 3 PL solamil (hladká múka, alebo zlatý klas) podľa chuti soľ a čierne mleté korenie 1 kocku bujónu (rozmrvíme) 7,5 dcl vody Kto má rád pikantné, môže pridať feferónky, po prípade pikantnú papriku...

    Postup:
    Pripravíme si „jánske sklo“ – zapekaciu nádobu vhodnú do rúry na pečenie, aby sa nám to všetko zmestilo, vrátane vody nakoniec.
    Nakrájame mäso na kocky, cibuľu na drobno, cesnak pretlačíme. Všetko dáme do pripravenej nádoby, pridáme ostatné ingrediencie a
    premiešame, najlepšie rukou, aby sa všetky chute zmiešali, postupne zalievame pri miešaní 7,5 dcl vody. Nádobu zakryjeme „natesno“ alobalom a pri 250°C „varíme“ v rúre bez akéhokoľvek miešania a nazerania pod alobal 1,5 hodiny. Potom mäsko vyberieme z rúry a podávame s knedlou, po prípade s pečivom.
    -----
    1 kg bravčového pliecka, 3 väčšie cibule, 5 strúčikov cesnaku, 2ČL guláš. korenia, 3ČL sl. papriky, 3PL solamylu, soľ, korenie, feferonka, 2-3PL plnotuč. horčice, cesnakovy prašok, 2 kocky masoxu alebo gulašového bujónu, 1l vody.

    Príloha: knedlík, halušky alebo ako ja chlieb :o))

    POSTUP PRÍPRAVY

    Cibuľu, cesnak a mäso si nakrájame a všetko premiešame s ingredienciami. Kocky masoxu rozpustíme v malom množstve teplej vody a doplníme ho do množstva 1l, ktorým zalejeme premiešane mäso. Všetko dáme do pekáča a prikryjeme alobalom alebo do sklenej (simaxovej) misy. Pečieme 1,5 hodiny pri 250 stupňoch. Po celý čas pečenia nedolievame vodu, nemiešame a nedaváme dolu alobal alebo vrchnák z misy.

    publikované: 16.06.2010 08:46:03 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. ejha, kopirovala som aj s hrubkami
    ospravwedlnujem sa, napr. solamyl je solamyl nie solamil ako horeuvedeneee
    publikované: 16.06.2010 08:47:23 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Mäso
    S mäsom prejdime sa lesom

    http://www.youtube.com/watch?v=g32I-m78rVs

    a zatancujme si !
    publikované: 16.06.2010 09:46:08 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. sobicek,
    diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik
    a ze vraj ja som detailista,pche:-))
    publikované: 16.06.2010 11:05:12 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  28. hladna som :))
    bestie ;)))
    publikované: 16.06.2010 11:47:18 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. fuuuha :o)
    nestiham citat vasu sviznu debatku, lebo bezim na obed... dobru chut :o)
    publikované: 16.06.2010 12:34:22 | autor: amalka (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Veru, už
    aj čas olovrantu sa bude pomaly blížiť.
    :१ mrkvová šťava a za hrsť müsli, líz
    publikované: 16.06.2010 14:06:13 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Inak
    Amálka, vidím podobnosť v menách. Ty si tá od motýľa Emanuela ?
    publikované: 16.06.2010 14:09:03 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014